Een bevalling gaat zelden precies zoals je had verwacht. Maar soms gaat het wel heel anders dan je hoopte. Doordat je als barende vrouw dingen kunnen overkomen waarop je geen invloed hebt gehad is er kans een bevallingstrauma.

Bevallingstrauma’s bij moeders of partners.

De periode na de bevalling gaat je brein hard aan het werk om alles te verwerken. Als jouw ervaring niet te heftig was en dit proces goed gaat heb je een herinnering aan je bevalling zonder dat je daar nare gevoelens bij krijgt. Maar het kan zijn dat jouw ervaring dermate schokkend is geweest dat je er nare gevoelens bij blijft houden.

Bij deze nare gevoelens kun je denken aan huilbuien, nare dromen, niet meer aan de bevalling willen terugdenken. Er zijn vaak fysieke reacties als je schrap zetten bij de herinnering, terugkerende beelden, zweten, trillen of kippenvel, het gevoel hebben er niet over te kunnen praten. Maar er zijn nog veel andere klachten waar je last van kunt krijgen.

We houden een grens aan van 6 weken voor de verwerking. De klachten die je daarna nog ervaart worden meestal niet alsnog ‘opgeruimd’.

Mijn advies is: blijf hier niet mee rond lopen. Je stelt je niet aan! Neem jezelf en je gevoelens serieus en zorg hierin voor jezelf.

Wacht vooral niet met hulp zoeken tot je opnieuw zwanger bent.
Het gebeurt vaak dat vrouwen hun klachten niet serieus nemen. Tijdens een volgende zwangerschap komen de klachten dan in alle hevigheid terug. Er komt immers weer een bevalling aan? Soms meldt de aanstaande moeder zich dan bij mij. Maar dan mag ik GEEN EMDR inzetten omdat dat risico’s voor zowel moeder als baby met zich mee kan brengen.

Wacht dus niet tot je weer zwanger bent maar meld je bij een EMDR MP of therapeut.

Voor de geboortepartners geldt natuurlijk ook dat er een bevallingstrauma kan zijn ontstaan. Jouw vriendin of vrouw in barensnood zien is echt niet niks! Of wellicht was het heel spannend tijdens de eerste uren na de geboorte van jullie kindje. Daar bij zijn zonder echt iets te kunnen doen zorgt voor onmacht. En in onmachtige situaties kan gemakkelijk een trauma ontstaan. Het kan best zijn dat je het gevoel hebt dat er beelden op je netvlies zijn gebrand waar je last van hebt. Misschien durf je niet meer te vrijen? Of misschien heb je last van schuldgevoelens?

Mijn ervaring is dat zowel vrouwen als mannen na een EMDR behandeling helemaal van hun bevallingstrauma af zijn. En mijn ervaring is ook dat zo’n behandeling soms maar een paar sessies in beslag neemt.

Ook bij niet heel ernstige klachten voelen vrouwen maar ook de partners zich toch vaak opgeluchter na de EMDR dan ze hadden verwacht.

Waarom zou je het niet doen?