Op welke manieren kan haptonomische zwangerschapsbegeleiding jou helpen tijdens je bevalling?

Tijdens de haptonomische zwangerschap werken we aan jouw lichaamsbewustzijn. Door jou aan te raken wordt je je meer bewust van jouw lichaam en hoe het verandert tijdens je zwangerschap. Doordat je je lichaam beter leert kennen, kun je ook signalen die je lichaam geeft tijdens de bevalling beter opmerken. Dat helpt je om beter voor jezelf te zorgen. Het stelt je in staat om bijvoorbeeld beter de weg van je kindje te volgen. Of adequaat om hulp te vragen als dat nodig is.

Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat haptonomische zwangerschapsbegeleiding zorgt voor vermindering van angst en stress rondom de zwangerschap en bevalling. De zwangerschapsbegeleiding helpt je om meer vertrouwen te krijgen in het proces van bevallen doordat je je lichaam beter leert kennen. Je hebt samen met je partner kunnen oefenen in wat hoogstwaarschijnlijk goed voor jou werkt tijdens het opvangen van de weeën. Dit vergroot ook het vertrouwen in je partner en hoe hij/zij jou kan ondersteunen tijdens de bevalling. En, last but not least, je gaat leren hoe je anders om kunt gaan met de pijn waardoor deze meer als druk gaat voelen in plaats van pijn. Ik zie in de praktijk dat als aanstaande moeders dit laatste hebben geleerd, de angst verdwijnt en zij gewoon zin krijgen in de bevalling!

Daarnaast krijgen jullie oefeningen mee waarmee jullie werken aan de band met jullie kindje. Door middel van aanraking en communicatie kan deze band worden versterkt, wat kan helpen bij een soepele overgang naar het ouderschap en een gevoel van verbondenheid tijdens de bevalling.

Jouw partner leert op een heel praktische manier hoe hij/zij jou in deze periode kan ondersteunen. Dat ervaren partners als iets heel positiefs, het is best een vervelend idee als je niet weet wat je kunt doen om je vrouw comfort te bezorgen en een zo goed mogelijk bevalling te laten doormaken. Bij de haptonomische zwangerschapsbegeleiding is je partner altijd aanwezig en wordt aangemoedigd om actief deel te nemen aan de zwangerschap en de bevalling. Dit kan jouw partner helpen om zich meer betrokken te voelen bij de zwangerschap en om een ondersteunende rol te vervullen tijdens de bevalling.

Kortom, haptonomische zwangerschapsbegeleiding kan jullie helpen om de bevallingservaring te verbeteren door het vergroten van lichaamsbewustzijn, het verminderen van angst en stress, het versterken van de band tussen jullie en jullie kind, en het ondersteunen van de partner.

Ik zie jullie graag in de praktijk!