Je bent zwanger en je vraagt je af wat je het beste kunt doen om je voor te bereiden op deze verandering in je leven. Op deze website lees je over haptonomischezwangerschapsbegeleiding. Maar wat is dat nou precies?

Allereerst vind ik het leuk om je te vertellen dat je deze vorm van voorbereiding altijd met je partner doet. Dat is misschien de vader van je kindje, maar als je hebt gekozen hebt voor alleenstaand ouderschap dan kies je iemand die jouw beval-partner wordt. Dat kan een vriend(in), moeder, vader, zus of broer zijn. Die persoon komt mee naar de afspraken of de cursus. 

De reden hiervoor is dat jouw partner een belangrijke rol krijgt tijdens de zwangerschap en de bevalling. Alles wat ik jou leer aan vaardigheden en kennis, leert jouw partner dus ook. Zo leert jouw partner op een heel praktische manier jou nog beter aan te voelen en dat is nodig om het jou zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de zwangerschap en bevalling. 

Dit ervaren partners als iets heel positiefs, het is een vervelend idee als je niet weet wat je kunt doen om tijdens de bevalling zo goed mogelijk hulp en steun te geven. 

Tijdens de haptonomische zwangerschapbegeleiding werken we ook aan jouw lichaamsbewustzijn. Door jou aan te raken word je je meer bewust van jouw lichaam en hoe het verandert tijdens je zwangerschap. Doordat je je lichaam beter leert kennen, kun je ook signalen die je lichaam geeft tijdens de bevalling beter opmerken. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en dat helpt je om beter voor jezelf te zorgen. Het stelt je in staat om bijvoorbeeld beter de weg van je kindje te volgen. Of om op een adequate hulp te vragen als dat nodig is. 

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat haptonomische zwangerschapsbegeleiding zorgt voor vermindering van angst en stress rondom de zwangerschap en bevalling. De zwangerschapsbegeleiding helpt je om meer vertrouwen te krijgen in het proces van bevallen doordat je je lichaam beter leert kennen. Je hebt samen met je partner kunnen oefenen in wat goed voor jou werkt tijdens het opvangen van de weeën. Dit vergroot ook het vertrouwen in je partner en hoe hij/zij jou kan ondersteunen tijdens de bevalling. En, last but not least, je gaat leren hoe je anders kunt omgaan met de pijn, waardoor deze meer als druk gaat voelen in plaats van pijn.   

Daarnaast krijgen jullie oefeningen mee waarmee jullie werken aan de band met jullie kindje. Door middel van aanraking en communicatie kan deze band worden versterkt, wat kan helpen bij een soepele overgang naar het ouderschap en een gevoel van verbondenheid tijdens de bevalling. 

Ik zie in de praktijk dat als aanstaande ouders dit allemaal hebben geleerd, de angst verdwijnt en zij gewoon zin krijgen in de bevalling! 

Kortom, haptonomische zwangerschapsbegeleiding kan jullie helpen om de bevallingservaring te verbeteren door het vergroten van lichaamsbewustzijn, het verminderen van angst en stress, het versterken van de band tussen jullie en jullie kind, en het ondersteunen van de aanstaande moeder. 

Ik zie jullie graag in de praktijk GelukkigVoelen of tijdens een van de cursussen van BestBevallen.nl!