Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is voor stellen die een kindje verwachten. De meerwaarde van haptonomische zwangerschapsbegeleiding is dat de partner altijd mee komt naar de sessies. Jij krijgt als partner een belangrijke rol krijgt tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je hoeft niet meer toe te kijken want jij weet wat je je vrouw/vriendin kunt bieden om het haar gemakkelijker te maken. En voor de aanstaande mama is het een idee dat zij de ondersteuning krijgt die ze nodig heeft een grote geruststelling.

Jullie verwachten een kindje of misschien wel twee? Van harte gefeliciteerd in ieder geval. Nu ben je wellicht op zoek naar een fijne manier om zwanger te zijn en te gaan bevallen. Wat de haptonomische zwangerschapsbegeleiding bijzonder maakt is dat de partner van de zwangere net zo’n belangrijke plaats krijgt als de zwangere zelf. Onder ‘de partner’ versta ik de papa of de andere mama of iemand anders die jij graag bij jouw bevalling aanwezig wilt hebben.

Als zwangere leer je hoe je ruimte maakt voor je kindje en hoe je je baby comfortabel in je buik kunt dragen.

Als partner leer je hoe je het de zwangere zo prettig mogelijk kan maken, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling. We bespreken en oefenen allerlei manieren en houdingen waarop jij als partner de zwangere kunt bijstaan. Het is veel fijner om actief te kunnen assisteren en gidsen tijdens de bevalling dan hulpeloos toe te kijken of zelfs het gevoel te krijgen dat je in de weg loopt.

Jullie beiden leren hoe je met het kindje in de buik contact kunt maken. Zo leren jullie het kindje al kennen voordat het geboren is. En andersom natuurlijk: het kindje leert jullie ook al kennen.

Ook na de geboorte van het kindje zien wel elkaar weer om de bevalling nog eens door te praten en om te leren hoe je de baby plezierig kunt aanraken en dragen.

In alles wat jullie leren is de tast – het voelen – het belangrijkste zintuig. Door jullie handen op een zachte en uitnodigende manier te gebruiken laat je het kindje voelen dat het gewenst is en dat er naar hem of haar wordt uitgekeken. ‘