Haptotherapie bij burn-out klachten

Olivier, 42, samenwonend en vader van dochter van 6. Verzorgde man, komt wat zakelijk over. Werkt bij een groot accountancy-kantoor. De lat ligt hier altijd hoog. Ieder jaar wordt de werknemer beoordeeld en bij een te lage beoordeling weet de werknemer dat als er niet snel verbetering optreedt hij volgend jaar geen baan meer heeft. Zo ook bij Olivier.

Na een tijd van herbeleven en verwerken komt er weer ruimte voor blije herinneringen, want toen Olivier vroeger leider bij de zeeverkenners was voelde hij zich gelukkig! Het omgaan met pubers bleek een uitdaging voor hem.

Klachten: Burn-out klachten / ziektewet

Oorzaak: perfectionisme/faalangst

Oplossing: zoeken naar het patroon waardoor hij overbelast is geraakt en nieuwe patronen aanleren.

Van MAVO-HAVO-VWO naar Universiteit ging Olivier. Onder druk van zijn vader. Het was nooit goed genoeg. Puur op wilskracht en discipline redt hij het net op zijn werk om de targets te halen. Maar eigenlijk kan hij het tempo niet bijbenen en heeft hij de top van zijn kunnen al een poos geleden bereikt. Maar stilstand is achteruit gang en de baas wil groei zien.

De relatie met zijn vriendin verloopt al een paar maanden moeizaam en nu, na de beoordeling op zijn werk, is het op. Olivier verdraagt nauwelijks prikkels. Na een avondje met vrienden waar hij nauwelijks van kan genieten is hij 2 dagen moe. Sporten lukte ook al een poos niet meer.

Ik kijk met Olivier naar hoe het vroeger ging. We gaan terug naar hoe het voelde om voortdurend door zijn vader op de huid gezeten te worden. Hoe het was om zijn bul te halen en hoe opgelucht hij was op het moment dat zijn vader eindelijk trots op hem was. Dit was wat zijn vader wilde! Maar wat wil Olivier?

Doordat hij alles in het leven door de ogen van zijn vader bekijkt heeft hij daar geen idee meer van. Dat maakt erg verdrietig en boos. Olivier durft het aan om hierover in gesprek met zijn vader te gaan. Zijn vader geeft aan dat hij het beste wilde voor Olivier en hij had geen idee wat dit teweeg had gebracht. Door Olivier zijn lichaam te laten voelen, op de bank en door oefeningen te doen, kan hij voelen hoe hij reageert als hij bv. onder druk gezet wordt, of als er aan hem wordt getrokken. Óf hoe het is als hij de ruimte krijgt om zijn eigen gevoelsbewegingen te volgen.

Uiteindelijk kiest hij ervoor om leraar economie te worden op het VMBO.

Om privacy redenen zijn de namen en foto’s fictief.

2017-05-18T15:03:40+01:00
Ga naar de bovenkant