Haptonomie en haptotherapie2024-09-25T21:07:12+01:00

Haptonomie en haptotherapie

Haptotherapie helpt je om je meer jezelf te voelen. Door te leren hoe je goed naar je lichaam kunt luisteren ga je voelen wat voor jou klopt, wat bij jou past en wat je nodig hebt om je goed te voelen. Op die manier ga je beter voor jezelf kunnen zorgen en kom je lekkerder in je vel te zitten. Dan word je wie je eigenlijk bent.

Veel mensen denken dat haptonomie en haptotherapie zweverig zijn. Dat begrijp ik wel. Haptotherapeuten vormen nog steeds een vrij kleine groep in vergelijking met bijvoorbeeld de beroepsgroep psychologen. Daarom is haptotherapie bij veel mensen nog onbekend. Dit beeld komt mede doordat haptotherapie bij de zorgverzekeraars onder het kopje ’alternatieve geneeswijzen’ staat.

Maar haptotherapie is een van de meest concrete therapievormen die er zijn. Ik zal dit hieronder toelichten.

Gedeeltelijk doe ik als haptotherapeut hetzelfde als een psychotherapeut. We praten over hoe het met je gaat of, vooral, wat er niet gaat. Ik leg je uit hoe dat komt en help je om het op een andere manier aan te pakken.

Maar ik praat niet alleen met je, ik laat je ook voelen wat er met je gebeurt.

Aan je lijf. Door middel van oefeningen maar ook door middel van aanrakingen. Bijvoorbeeld, wat doe jij, in je lijf, als ik je onder druk zet?

Ik laat je letterlijk je lijf weer voelen.

Twee vormen van input dus. Denken en voelen. In plaats van één. Dat is alles. Niets vaags aan.

Je bent namelijk geen wandelend denkwolkje. Je lichaam is niet alleen maar een vervoersmiddel.

Je lichaam, dat ben jij! En het vertelt je non-stop hoe het met je is.

Je hebt het koud of warm, je bent gespannen of ontspannen, je lijf komt alvast in beweging om ergens naar toe te gaan of juist niet, iets raakt je of het raakt je niet, je zet je schrap of je laat los.

Je lichaam laat jou voelen wat goed is voor je en wat slecht. Dat helpt je om keuzes te maken die bij je passen.

Als je al die informatie die je lichaam je geeft negeert maak je keuzes die niet goed voor je zijn. En als je dat lang volhoudt krijg je last van stressklachten. Denk aan slapeloosheid, schouderpijn, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, driftbuien, piekeren, angsten, burn-out, somberheid, lusteloosheid of depressies.

Een haptotherapeut kan je ook helpen met vragen als: ‘Wie ben ik eigenlijk?’ of ‘Wie wil ik eigenlijk zijn?’.

Dat betekent niet dat een haptotherapeut alle klachten in behandeling neemt. Is er bijvoorbeeld sprake van een ernstige post traumatische stress stoornis dan zal ik overwegen om EMDR in te zetten om zo je klachten te verlichten. Bij een psychiatrische aandoening, anders dan ASS of ADHD, dan zal ik je verwijzen naar je huisarts, die eventueel kan doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater.

Kortom, het doel van haptotherapie is dat je in je dagelijks leven weer let op wat je lijf je te vertellen heeft en dat je daarnaar gaat handelen. Daar word je echt blijer van!

Praktijkvoorbeelden in de haptotherapie

Haptotherapie bij burn-out klachten

Klachten: Burn-out klachten / ziektewet. Oorzaak: perfectionisme/faalangst. Oplossing: zoeken naar het patroon waardoor hij overbelast is geraakt en nieuwe patronen aanleren.

Haptotherapie bij neerslachtigheid en vermoeidheid

Bea is een sympathieke vrouw van midden in de veertig. Zij is moeder en gehuwd en altijd druk met zorgen voor anderen, staat voor iedereen klaar. Recentelijk druk met zorgen voor ouders waarvan nu één [...]

Ga naar de bovenkant