Haptotherapie bij slapeloosheid
Wat is slapeloosheid eigenlijk?
Slapeloosheid – ook wel bekend als insomnia – is een slaapstoornis waarbij je moeite hebt met in slaap vallen, doorslapen of vroeg wakker wordt en niet meer kunt slapen. Veel mensen proberen hun leven aan te passen om beter met slapeloosheid om te gaan, ze vermijden afspraken, rusten meer overdag of passen hun routines aan. Maar wat als deze aanpak juist averechts werkt?
De valkuil van aanpassingen
Het kan verleidelijk zijn om je leven om slapeloosheid heen te bouwen. Misschien zeg je sociale activiteiten af omdat je moe bent, of probeer je langer in bed te blijven liggen in de hoop wat extra rust te krijgen. Helaas kan dit de slapeloosheid juist verergeren. Door steeds te focussen op je slaaptekort en je dagen eromheen te plannen, krijgt slapeloosheid -onbedoeld- een te belangrijke rol in je leven.
Slapeloosheid is geen vijand om te bevechten
In plaats van slapeloosheid te zien als iets waar je continu tegen moet vechten, kun je kiezen voor een andere benadering: acceptatie zonder overgave. Dit betekent dat je de slapeloosheid erkent, maar dat je het niet je leven laat bepalen. Angst voor slapeloosheid kan de oorzaak zijn van nog meer spanning, wat de slaap alleen maar moeilijker maakt. Hoe meer je probeert slaap af te dwingen, hoe groter de kans dat er weer een slechte nacht volgt.
Hoe haptotherapie je kan helpen bij slapeloosheid
Als haptotherapeut help ik mensen om beter in contact te komen met hun lichaam en gevoelens. Dit is cruciaal bij slapeloosheid, omdat veel van de strijd met slapen voortkomt uit spanning en het ‘in je hoofd zitten’. Door middel van haptotherapie leer je weer luisteren naar je lichaam en de signalen die het geeft. In plaats van te vechten tegen slapeloosheid, leer je hoe je beter kunt ontspannen en in je lichaam aanwezig kunt zijn. Daarnaast werk ik met een eenvoudige methode waarmee ik je help het piekeren te verminderen of zelfs helemaal te stoppen.
Tijdens een haptotherapiesessie werken we aan het herstellen van het evenwicht tussen je hoofd en je lichaam. Je leert fysieke en emotionele spanning los te laten, wat direct invloed kan hebben op je vermogen om te ontspannen en in slaap te vallen. Het doel is om je natuurlijke gevoel van rust en balans te herstellen, zonder dat je je leven hoeft aan te passen aan de slapeloosheid.
Wanneer slaap minder belangrijk wordt, komt het vaak vanzelf
Dit betekent niet dat je je slaapgewoonten volledig moet negeren, maar eerder dat je het belang ervan relativeert. Slapeloosheid wordt vaak verergerd door piekeren en frustratie. Door je dagen gewoon te blijven leven, zelfs na een slechte nacht, verlaag je de druk die je op jezelf legt, waardoor de slaap uiteindelijk vanzelf weer kan komen.
Slapeloosheid kan je leven tijdelijk uit balans brengen, maar het hoeft niet je dagelijkse routine te bepalen. Met hulp van haptotherapie kun je leren om slapeloosheid los te laten en weer in contact te komen met je lichaam, waardoor je natuurlijke rust en balans worden hersteld. Door je te focussen op de dingen die je energie geven in plaats van de slapeloosheid, maak je ruimte voor een leven dat niet meer om slaap draait, maar om geluk en welzijn.