Over Haptotherapie
Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie waarbij mensen geholpen worden zich (weer) te openen voor hun gevoelsleven en dat van anderen. Daarbij wordt gestreefd naar het op gang brengen of herstellen van de vanzelfsprekende bevestigende wisselwerking tussen het individu en zijn omgeving. De haptotherapie is een inzichtgevende begeleiding voor mensen die in hun persoonlijke ontwikkeling geblokkeerd zijn geraakt.
De haptotherapie is gericht op:
- het gevoel voor eigenwaarde
- het belang van affectieve relaties
- het belang van de gidsende kracht van gevoelens
- het ontwikkelen van een authentieke open levenshouding
De haptotherapie heeft binnen de gezondheidszorg een plaats in het gebied van de somatische, de psychosociale en de zielzorg. Het is een discipline in de eerste lijn van de gezondheidszorg, dicht bij de huisarts, maatschappelijk werk en de eerstelijns psycholoog of gezondheidszorgpsycholoog.
Het gebied wordt begrensd door ernstige pathologie en psychopathologie.
Haptotherapie: voor wie?
Mensen die bij mij in de praktijk komen voelen zich opgebrand en uitgeput. Daarnaast hebben zij klachten als lichamelijke pijn, veelvuldig ziekteverzuim, hyperventilatie, concentratieverlies en noem maar op. Het is vaak spannend om te gaan voelen. Het voelen is onbekend terrein geworden. Maar ik zie in de praktijk dat als cliënten in contact komen met hun gevoel dat vrijwel meteen een zekere mate van ontspanning oplevert.
Vaak weet je, omdat je erover nadenkt of psychologische hulp hebt gevonden, heel goed wat het probleem is. Maar hoe zorg je er vervolgens voor dat het je niet opnieuw gebeurt? Binnen de haptotherapie word je telkens terug bepaald bij hoe iets voor je voelt. Tijdens dit voelen kan het zijn dat we langs oude onverwerkte gevoelens komen. Door deze gevoelens opnieuw te beleven kunnen ze alsnog een rustiger plaats in ons leven krijgen.
Jouw overlevingsmechanismen, zoals bijvoorbeeld je terug trekken, stil worden, in de verdediging schieten, boos worden, die nodig waren voor jou om je staande te houden in situaties waarin je druk ervaart, zijn niet meer nodig. Sterker, je merkt dat ze tégen je gaan werken.
Haptotherapie in de praktijk
Het doel van de haptotherapie is de verbinding tussen denken en voelen weer tot stand te brengen. Middelen die ik hiervoor gebruik zijn het gesprek, ervaringsgerichte oefenvormen en de directe aanraking. Je wordt aangesproken op je vitale kracht zodat je je van daaruit weer verder kunt ontwikkelen.
De aanraking is altijd affectief en in contact en onderscheid zich van massage door de interactie tussen jou en mij en de aanspraak die ik doe op jouw beleving.
Als haptotherapeut help ik je om deze mechanismen te herkennen en deze om te buigen naar mechanismen die vóór je werken. Vertellen hoe je je voelt en wat je wensen zijn hiervan een denkbaar voorbeeld. Binnen dit proces is onderling vertrouwen tussen u als cliënt en mij als therapeut erg belangrijk.