Ik ben er voor jou, als je een burn-out hebt
Dit kun je lezen als je zoekt op het begrip ‘burn out’ in Google: ‘Burn out is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting, veroorzaakt door langdurige stress en overbelasting op het werk.’
Aanvankelijk is de term bedacht voor werkgerelateerde aandoening. Maar inmiddels weten we dat een burn out zeker niet altijd hoeft te komen door stress op je werk. Misschien zit jij nog op de middelbare school, ben je slim en vind je dat je naast je schooltaken nog veel meer uit het leven of uit jezelf moet halen. Of misschien ben je moeder in een samengesteld gezin waarin de dynamiek heel ingewikkeld is en jij het gevoel hebt dat je voor iedereen de harmonie moet bewaren. Maar het kan ook zijn dat jij al jaren mantelzorg verleent. Dat je dag in dag uit naar je broer gaat, die door een hersenbloeding gehandicapt is geraakt en niet meer volledig voor zichzelf kan zorgen.
Een burn out is dus een toestand van uitputting die door allerlei factoren kan ontstaan. Het is een ernstig ziektebeeld dat ervoor zorgt dat mensen lang niet kunnen functioneren.
Hoe herken je een burn out?
Mensen beschrijven veel verschillende symptomen die ze ervaren tijdens een burn out. Maar de grote gemene delers zijn: gevoel van emotionele uitputting, het gevoel dat ze zichzelf niet meer zijn en dat ze niet meer kunnen functioneren als ze gewend waren door verminderde concentratie, geheugenproblemen en woordvindingsproblemen. Alle executieve functies zoals bijvoorbeeld organiseren, plannen, informatie selecteren en het vlot kunnen beginnen aan een taak, lijken aangetast. Daarnaast raken mensen met burn out klachten snel overprikkeld. Het is alsof hun ‘prikkelfilter’ niet meer werkt.
Wat ik in de praktijk zie is dat mensen met een burn out vaak sociale en empathische mensen zijn. Het zijn mensen die zich verantwoordelijk voelen. Die de kar gaan trekken. Die veel bezig zijn met zorgen dat de ander het goed heeft. En moeilijk los kunnen laten, vaak ook door sterk ontwikkelde schuldgevoelens. Een burn out is, in mijn ogen, dus niet altijd een teken van zwakte, maar vaak juist een teken dat je veel te lang te sterk bent geweest.
Een burn-out is geen teken van zwakte, maar juist een teken dat je veel te lang te sterk bent geweest.
Als er sprake is van een forse burn out op het moment dat jij bij mij aanklopt zullen we eerst moeten gaan werken aan je herstel. Om te kunnen herstellen zul je je gedragspatronen al een beetje moeten veranderen. Anders loop je de kans dat je gaat doen wat je altijd al deed: heel hard ‘werken’ om te gaan herstellen, waardoor je dus niet herstelt.
Dit kan een lastige fase zijn, je moet immers weer aan de slag?
Maar je lichaam is niet voor niets tot stilstand gekomen. En het is belangrijk dat je mind dat ook gaat doen. Jouw hele systeem moet tot rust komen. Ik leer je hoe je dingen kunt loslaten. Dat klinkt als een mentaal proces, maar binnen de haptonomie doen we dat via het lichaam.
Op het moment dat je weer wat meer energie ervaart gaan we verder. We gaan aan de gang met het veranderen van de gedragspatronen die ervoor gezorgd hebben dat je zo ziek bent geworden. Die zul je moeten veranderen, anders ligt over een paar jaar de volgende burn out op je te wachten.
Door middel van oefeningen laat ik je bijvoorbeeld voelen dat je een lichaam hebt. Je leert hoe je beter naar je lichaam kunt luisteren. Ik laat je voelen hoe jij omgaat met jouw grenzen. En ook wat jij doet in je lichaam op het moment dat je onder druk komt te staan. En dan leer ik je ook hoe je dat anders kunt doen. Daarbij kunnen uiteenlopende aspecten aan de orde komen. Denk aan je slaapritme, aan gezond eten en bewegen, maar ook aan omgaan met je gedachten en aan wat een goede dagindeling voor je is. Verder zullen we bespreken wat de vakliteratuur zegt over gevallen als het jouwe. En ik kijk wat ik, vanuit mijn eigen praktijk, kan toevoegen. Zo ga jij je gelukkiger voelen.
Kortom, ik ga je helpen stapje voor stapje terug te komen bij je krachtige kern.